Recente publicaties

 

nieuw artikel

2005-10-01

10. Zichtbaarheid

Column geschreven t.b.v. Zij aan zij (oktober 2005). Zie ook: [klik hier] 
 
Waarom zijn lesbische vrouwen zo veel minder zichtbaar dan homomannen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Immers, ook zij zijn vrouwen en mannen die leven in een wereld waarin mannen de macht hebben en mannelijke denkpatronen en gedragswijzen de toon aangeven. 
Recent zagen we in de kranten een discussie over de exorbitant hoge inkomens die verdiend worden in de top van het bedrijfsleven en door directeuren van semi-publieke instellingen. Er verschenen leuke namenlijstjes met de bedragen erachter, om de publieke verontwaardiging over die superinkomens te voeden. Je kon ook zien dat er bijna geen enkele vrouw in die lijstjes stond, maar daarover schreven de kranten niet. Dat werd blijkbaar gewoon gevonden. Onlangs schreven de kranten wel over de eerste vrouw in het Nederlandse leger die tot generaal werd benoemd. Na dertig jaar emancipatiebeleid hebben we in Nederland één (1) generaal, hoera! Ook de wereld van media is nog steeds een mannelijk bastion. Vrouwelijke hoofdredacteuren en bestuurders zijn veruit in de minderheid en TV journalisten hebben nog steeds de neiging vooral mannen aan het woord te laten als het over serieuzere onderwerpen gaat. Tegen die dagelijkse hersenspoeling weegt die ene lesbische soap niet op. 
Van de razendsnelle homo-emancipatie in Nederland in de afgelopen decennia hebben vooral de homo-mannen geprofiteerd. Zij konden zich geruisloos invoegen in de rijen van mannen met macht. Lesbische vrouwen moeten altijd op twee fronten vechten. Het verschijnsel homosekualiteit mag dan in acceptatie zijn gestegen, in een mannenmaatschappij ligt de emancipatie van lesbische vrouwen niet zonder meer voor het oprapen. Benadrukken zij hun lesbische identiteit te zeer dan is isolement hun lot. Proberen ze zich aan te passen aan de wereld van heterovrouwen, dan worden zij pas goed onzichtbaar, op het gevaar af dat ze zelfs elkaar niet meer herkennen. Eind september was er in Amsterdam een grote vrouwenoploop in de Beurs van Berlage, Women Inc. In de organisatie zaten o.a een flink stel lesbische dames, niet de minsten uit onze gelederen, zal ik maar zeggen. (Zie www.women-inc.nl). 
Maar in het programma kwam het woord lesbisch niet voor. Zo maken ook lesbische vrouwen zelf zich dus onzichtbaar. Misschien moeten we om te beginnen daar maar eens mee ophouden. 
 
 
Joke Swiebel 
Voormalig Lid van het Europees Parlement voor de PvdA 
 
 

 

Eerder verschenen publicaties