Kofi Annan spreekt over migratie
29 januari 2004


Wij maken als Europarlementariërs veel plechtige toespraken mee, vaak meer een ritueel dan een intellectueel feestje. Vandaag kregen we andere kost. De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, hield in het Europees Parlement, waar hij de Sacharov prijs in ontvangst nam, een toespraak waar de vonken van afvlogen. In een glashelder betoog hield hij ons voor : “Migranten hebben Europa nodig, maar Europa heeft ook migranten nodig.” Hij riep de Europese landen op tot een meer ruimhartige toelating van legale immigranten. Dit komt niet alleen Europa ten goede, maar ook de landen van herkomst, doordat veel migranten grote sommen geld terug naar huis sturen. Internationale samenwerking om legale migratie in goede banen te leiden is beter dan angstbeelden voeden die migranten als bedreiging voorstellen. De Europese landen moeten de uitdaging van migratie en integratie positief oppakken. “Integratie is tweerichtingsverkeer. Niet alleen moeten immigranten zich aanpassen aan hun nieuwe samenlevingen, maar die samenlevingen moeten zich ook aanpassen aan hen.”  
Ik vond deze toespraak zeer inspirerend, een verademing vergeleken bij de betweterij en de politieke kinnesinne die veel recente discussies in Nederland zo kenmerkt.
 
Zie voor de volledige tekst van Kofi Annan’s toespraak : http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=9604&Cr=migration&Cr1
 

terug