Statuut voor de ambtenaren van de Europese Unie
27 maart 2003


27 maart 2003
 
Vandaag hebben we een heuglijk feit en een minder heuglijk feit te vieren in het Europees Parlement.
 
Het goede nieuws is dat het Europees Parlement zich unaniem heeft uitgesproken voor erkenning van allerlei mogelijke relatievormen, inclusief de niet-huwelijkse relaties van ambtenaren binnen de Europese instellingen.
 
Het slechte nieuws komt van Commissaris Kinnock die, voor de stemming, aankondigde het systeem van erkenning van niet-huwelijkse relaties niet te willen steunen wanneer de Raad zich over het voorstel gaat buigen.
 
Het voorstel van het Europees Parlement voor een systeem van erkenning van niet-huwelijkse relaties is tot stand gekomen dankzij de Intergroup on Gay and Lesbian Rights. Het systeem dat is voorgesteld wordt al enige jaren in de praktijk gebracht door de Europese Centrale Bank en is van eenvoudige schoonheid. Een formele erkenning van de niet-huwelijkse relatie door een lidstaat is in het systeem niet vereist. Bovendien wordt met dit voorstel recht gedaan aan al die paren die niet kunnen trouwen of die niet willen trouwen. Het is te betreuren dat de Commissaris vast blijft houden aan een traditioneel relatieconcept.
 
De Intergroup zal op korte termijn proberen Commissaris Kinnock te spreken en met hem de discussie aangaan over mogelijke oplossingen.
 
 
De link naar de aangenomen tekst kunt u spoedig hier vinden.

terug